offnews.bgOфициалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския

...
offnews.bgOфициалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския
Коментари Харесай

БАН: Oфициалният език в Македония е писмено-регионална норма на българския език

offnews.bg

Oфициалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език. Това показва управлението на Българската академия на науките в позиция, предизвикана от признатата от Македонската академия на науките и изкуствата „ Харта за македонския език “.

В „ Хартата за македонския език “ учените в Скопие са изброили " исторически и езикови причини " в отбрана на формалния литературен език на Република Северна Македония като " обособен независим език с континуитет и генеалогия ". Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата е приело документа на 3 декември.

Заради хартата управлението на Българската академия на науките е поискало мнения от три института - Института за български език, Кирило-методиевския теоретичен център и Института за исторически проучвания.

" Континуитетът на така наречен македонски език в действителност е континуитет на българския език, който и без съществуването на политически рамки през епохата на Българското възобновление се развива и кодифицира на необятна национална основа, запазвайки връзката с традицията. В обективната просвета нашият непокътнат език, без значение от това дали е на остаряло или на ново място, или съществува под разнообразни форми (книжовни, писмено-регионални, диалектни и др.), към този момент епохи наред е прочут с народностното си име само като български език " - написа в становището на Института за български език на Българска академия на науките.

" Главното особено качество на общия ни език е неговата аналитичност – измежду всички останали славянски езици само българският е изчерпателен. Като славянски език само българският, включително диалектите в Македония, има членна (задпоставна) форма, само той е изгубил в миналото развитата си падежна система, само той образува сравнителна и превъзходна степен при прилагателните, някои съществителни и сказуеми с частиците по- (+думата) и най- (+думата), само той има двойно персонално местоимение " - показват от Института за исторически проучвания.

На свое съвещание през днешния ден Събранието на учените и член-кореспондентите на Българска академия на науките е определило хартата на Македонската академия на науките и изкуствата за   " погрешна и неприемлива " позиция, " вредяща на връзките сред двете прилежащи страни. "

Българска академия на науките ще подчертава, че " формалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език "  с поредност от събития, " които да получат необятна социална и медийна прокламация освен у нас, само че и в чужбина. "

" Фактите изискват особено внимание, заради което за мнението на Българска академия на науките ще бъдат публично известени както Народното събрание на България, по този начин и висшите държавни институции ", написа още в днешното решение на ръководстовото на Българската академия на науките.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР